Hvor lenge varer en undersøkelsesrett og kan den forlenges?
Hovedregelen er 7 år. Kan forlenges dersom søkeren kan sannsynliggjøre at undersøkelser ikke kan bli fullført innen fristen på grunn av ekstraordinære forhold som ikke skyldes søkeren, jf. mineralloven § 23
Hvor finner jeg søknadsskjema for utvinningsrett?
Det finnes ikke eget skjema for utvinningsrett. Søker må selv utarbeide søknad, med nødvendige vedlegg. Veiledning er under utarbeidelse.
Kan man søke om dispensasjon fra kravet om driftskonsesjon?
Per i dag foreligger det ingen hjemmel for dispensasjon fra kravet om driftskonsesjon.
Må man ha godkjent reguleringsplan for å søke driftskonsesjon?
Nei, men eventuelt tildelt driftskonsesjon erstatter ikke krav om tillatelse etter annet lovverk. Det er søkers ansvar å innhente alle nødvendige tillatelser.
Det er plagsomt mye støv og støy fra et uttak i nærheten der jeg bor. Hvor kan jeg henvende meg om dette?
Støy og støv fra mineraluttak reguleres av forurensningsforskriftens del 7, kapittel 30. Det er Fylkesmannen som fører tilsyn med uttak som omfattes av forskriften.
Skal resultatet av undersøkelser meldes inn til myndighetene?
Ja. Undersøkelsesrapporter, måledata og prøvemateriell skal sendes DMF når undersøkelsene på statens mineraler er ferdig eller senest 6 måneder etter at undersøkelsesretten er opphørt.
Forurensning, utslipp fra masseuttak, er det DMF sitt ansvar?
DMF er ikke forurensningsmyndighet, men vi skal bidra til at driften i massetakene tar hensyn til det forurensningsmyndigheten har bestemt. Ved tildeling av driftskonsesjon, kan DMF imidlertid sette vilkår om avbøtende tiltak knyttet til miljø.
Hva menes med arealavklaring?
Det betyr å bestemme hva ulike områder skal/kan brukes til (eller ikke). Det er kommunene som er den viktigste myndigheten i denne sammenhengen. De har i oppgave å planlegge hva som skal legges hvor, f.eks. hvor det kan være boliger, grøntområder, industri, veger, masseuttak, landbruk osv. Det er plan-og bygningsloven som sier hvordan denne planleggingen skal foregå. Det er flere plantyper. Kommuneplanens arealdel er overordnet og grovmasket. Så er det reguleringsplaner, og av dem er detaljplan den mest detaljerte. I alle plantyper skal miljø og andre samfunnsinteresser veies opp mot hverandre.
Gjelder mineralloven uttak av masser fra steintipper?
Mineralloven gjelder uttak av masse fra fast fjell og løsmasse i naturlig forekomst. Loven omfatter ikke deponimasser eller tipper fra tidligere uttak. Unntaket er uttak fra steintipper som inneholder statens mineraler.
Hvor finner jeg søknadsskjema for undersøkelsesrett til statens mineraler?
Søknadsskjema for undersøkelsesrett til statens mineraler finner du under "Søknader og rapportering" i hovedmenyen.
Blir det sendt ut faktura for betaling av søknadsgebyr og årsavgift?
Nei. Det er søkers og rettighetshavers ansvar å betale gebyr/årsavgift. Søknadsgebyr skal betales ved innlevering av søknaden. Årsavgift skal betales forskuddsvis innen 15. januar. Betales det ikke innen fristen, skal en tilleggsavgift på 50 % betales innen 30. april samme år. Rettigheten faller bort dersom tilleggsavgiften ikke blir betalt innen fristen.
Skal kommunen godkjenne driftsplanen først, og så DMF, eller omvendt?
Mineralloven har egne bestemmelser om driftsplan. DMF godkjenner driftsplanen. Den skal i utgangspunktet holdes innenfor rammene som reguleringsplanen setter, hvis reguleringsplan finnes. Vi sender søknad om driftskonsesjon, inkl. driftsplanforslag på høring til bl.a. kommunen. Da skal kommunen vurdere om driftsplanen er i tråd med evt. reguleringsplan.
Hva er en driftsplan?
Driftsplanen er driverens redskap for gjennomføring av uttaket. Planen skal også være grunnlag for DMFs tilsyn i det enkelte uttaksområde og for beregning av økonomisk sikkerhetsstillelse for gjennomføring av sikringstiltak og oppryddingstiltak, jf. kapittel 2 i forskrift til mineralloven. Driftsplanen skal omfatte hele området der det er gitt tillatelse til uttak/terrenginngrep (reguleringsområdet, konsesjonsområdet). Planlegging og uttak av mineralforekomster må tilpasses forekomstens geologi og topografien i det enkelte uttaksområde.