Om FeFo

Finnmarkseiendommen Finnmárkkuopmodat (FeFo) forvalter 95 prosent av landarealet i Finnmark, og er Norges nest største grunneier.

Hvem er FeFo?
  • FeFo er grunneier og eget rettssubjekt i Finnmark. Vi forvalter grunn og naturressurser mv. i samsvar med Finnmarkslovens formål og reglene i loven (2025)
  • 95 prosent av Finnmark, et areal på 46 000 km2  ble i 2006 overført fra statlig til lokalt eierskap ved grunneierorganet Finnmarkseiendommen Finnmarkkuopmodat (FeFo). 
  • Finnmarkseiendommen består av alle de grunneiendommer og areal som var statlige (Statskog SF) inntil 1. juni 2006. Store deler av kystlinjen på 5 400 km, administreres også av FeFo.
  • Finnmarksloven er blitt til i nært samarbeid med Sametinget og Finnmark fylkesting, og markerer slutten på et 25 års langt arbeid. Formålet med Finnmarksloven er å legge til rette for at grunn og naturressursene i Finnmark forvaltes på en balansert og økologisk bærekraftig måte, til beste for innbyggerne i fylket og særlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, bruk av utmark, næringsdrift og samfunnsliv.
  • Grunneierfunksjonen i Finnmark har vært lovregulert siden jordutvisningsresolusjonen kom i 1775. Senere reguleringer skjedde ved jordsalgslov av 1863, 1902 og 1965, og nå Finnmarksloven av 17. juni 2005.
Styret og styresaker

Styremedlemmer fra Sametinget 

Máret Guhttor
Styremedlem
Sametinget
Tlf. 90 12 89 17E-post 
Vara: Line Kalak

Nils Mikkelsen Utsi
Styremedlem, reindriftens representant
Sametinget
Tlf. 94 84 95 17 E-post
Vara: Elin Magga

Geir Thrane
Styremedlem, 
Sametinget
Tlf. 95 10 23 86 E-post   
Vara: Ingvild M. L. Halvorsen

Styremedlemmer fra fylkestinget

Kurt P. Wikan
Styremedlem
Fylkestinget i Finnmark
Tlf. 90 03 22 25 / E-post
Vara: Reidun Mortensen

Eva D. Husby
Nestleder
Fylkestinget i Finnmark
Tlf. 91 72 08 62  / E-post
Vara: Willy Pedersen

Thomas Arild Mølmann
Styreleder
Fylkestinget i Finnmark
Tlf. 91 82 15 25 / E-post   
Vara: Ingvild Heimstad Iversen

 Finn ansatte i FeFo

 

Økonomi
  • FeFo er selvfinansierende og skattepliktig,  og dekker inn alle sine kostnader gjennom den årlige driften av eiendommene med tilhørende ressurser. Største inntektskilde er festeavgifter på eiendom.
  • Inntektene kommer fra tomtefeste, salg av sand/grus/mineraler, vannfall- og vindkontrakter, jakt og fiske.
  • FeFos årsrapporter. Søk årsregnskap eller årsrapport.
  • FeFo mottar ingen tilskudd fra staten til driften.

 

Faktura - Ofte stilte spørsmål  /  E-post

Kontorer og ansatte
Kontrollkomiteen
  • Kontrollkomité med tre medlemmer fra staten, Sametinget og Fylkestinget i Finnmark fører tilsyn med styrets virksomhet.
  • Kontrollkomiteen avgir årlig en rapport til sine respektive organ om sin kontrollvirksomhet og med sin vurdering av styrets årsberetning.

Margrethe Buskerud Christoffersen
Statens komitéleder 

Tlf. 91 86 47 68 / E-post 

Varamedlem:
Steinar Mageli,  tlf. 91 85 17 19

Ragnhild L. Nystad
Sametinget  

Tlf.  90 93 76 11 / E-post  

Varamedlem:
Ol Johan Gaup, tlf. 97 73 49 66

Ragnhild Vassvik
Fylkestinget i Finnmark  

Tlf. 48 06 33 35 / E-post

Varamedlem:
Inga Manndal, tlf. 95 99 73 26

 

Finnmarksloven

Finnmarksloven angir befolkningens rettigheter til land og vann i Finnmark. 

Statens grunn i Finnmark ble 1. juli 2006 overført til innbyggerne i Finnmark gjennom FeFo. Bakgrunnen er Finnmarksloven fra 17. juni 2005. Loven gir innbyggerne i Finnmark egne rettigheter.

Mens FeFo er benevnelsen på styret og ansatte, er Finnmarkseiendommen arealet og ressursene FeFo skal forvalte på vegne av befolkningen i Finnmark.

 

Åpenhetsloven

Finnmarkseiendommen/Finnmárkkuopmodat (FeFo) er en grunneier, og eier og forvalter ca. 95 % av grunnen i Finnmark. FeFo ble opprettet i 2006 som et resultat av at Stortinget vedtok Finnmarksloven. Det følger av Finnmarksloven § 1 at «Lovens formål er å legge til rette for at grunn og naturressurser i Finnmark forvaltes på en balansert og økologisk bærekraftig måte til beste for innbyggerne i Finnmark og særlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, utmarksbruk, næringsutøvelse og samfunnsliv». Disse hensynene er grunnleggende for FeFo i sitt virke.

Åpenhetsloven skal fremme virksomheters respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

FeFo omfattes av åpenhetsloven og vi gjennomfører regelmessig aktsomhetsvurderinger. Ved å utføre aktsomhetsvurderinger kan vi stanse, forebygge eller begrense negative konsekvenser på som kan knyttes direkte eller indirekte til oss.

FeFos retningslinjer for aktsomhetsvurderinger setter rammen for hvilke vurderinger og hvilke tiltak som skal gjøres dersom det oppdages negative konsekvenser eller vesentlig risiko for negative konsekvenser av virksomhetens aktiviteter.

Retningslinjer for risikovurderinger av samarbeidspartnere og leverandører (PDF, 108 kB)

Redegjørelse aktsomhetsvurderinger (PDF, 88 kB)

Årsberetning 2023 (PDF, 196 kB)

Retningslinjene er godkjent av styret og direktør i Finnmarkseiendommen/Finnmárkkuopmodat.

Sist oppdatert: 04.07.2023

Artikkelliste