- Et privilegium å bo i Finnmark

Ingenting kan erstatte finnmarksnaturen for Nina B. Jensen fra Honningsvåg.

- Uten naturen ville livet vært fattigslig. Naturopplevelsene gir så mye glede og mental styrke.

Til daglig er hun fisker, men straks anledningen byr seg er det ut på tur - uansett årstid.

- Der kan man la tankene fly og skuldrene senke seg. Jeg drar både på korte og lange turer. Da er det innlandsfiske, bærplukking, rypejakt eller hundetrening som står på programmet. Å høste av det finnmarksnaturen byr på, er en naturlig og viktig tradisjon for meg - og jeg føler meg svært privilegert som kan gjøre det. Her får jeg noen av mine beste minner og opplevelser sammen med venner og familie.

Urinstinktet vekkes
Honningsvågingen har reflektert over hvorfor dette er så viktig for henne.

- Jakt er min favorittaktivitet, og det er helheten som tiltaler meg. Jeg liker å dra på lange turer og kjenne på urinstinktet. Men det er også planleggingen, spenningen, rekreasjonen, respekten for livet og ydmykheten i å være så heldig å kunne gjøre akkurat det man lyster. Ikke minst stoltheten av det flotte landskapet vi har og er en del av, sier hun og takker også foreldrene som inspirasjonskilde.

- Jeg er vokst opp med friluftsliv, og de lærte meg å sette pris på naturen. Det handler om det enkle liv, det å bare være til. Jeg tenker ofte at naturen er min kirke, det er her jeg finner styrke både mentalt og fysisk.

Når det ikke er jakt og fiske, så høster Nina B. Jensen fra andre ressurser på Finnmarkseiendommen. - Klikk for stort bildeNår det ikke er jakt og fiske, så høster Nina B. Jensen fra andre ressurser på Finnmarkseiendommen. Privat

Fiskekaker, grateng og nyttårsmiddag

Friluftslivsinteressen påvirker hva som er i fryseboksen og på middagsbordet hos familien Jensen.

- Det er viktig å ha både fisk, kjøtt og bær når vinteren melder sin ankomst, og det jeg sanker utgjør en stor del av både mitt og min families kosthold. Fisken fileteres eller gjøres klar til gryteretter. Jeg lager også ferdig gratenger og fiskekaker som jeg har i fryseboksen. Ofte foregår tilberedning av fisken på hytta. Vi har en fast tradisjon med rypemiddag på nyttårsaften, den er det som regel jeg som står for. Da serveres treretters med rypebryst og mye deilig tilbehør som hovedrett. Jeg har alltid ulike bærtyper i fryseren og benytter bær både til desserter, syltetøy, paier og smoothie. Blåbær er favoritten.

Hun mener vi derimot kan bli flinkere til å dele naturarven vi har.

- Om jeg skulle hatt ett ønske for de som vokser opp, så var det å få innlemmet vår naturkultur enda mer i skoleverket. Jeg tror at digitalisering og teknologi fort kan gi oss skylapper for hva vi faktisk har. Ikke minst er dette noe våre nye landsmenn må få bli en del av. Vår historie og tradisjoner er i tett samspill med naturen, og dette synes jeg vi skal bli bedre på å lære bort.

Fattigslig uten natur
Når det ikke er høysesong for jakt og fiske, bruker hun tiden på å trene hunden sin – en engelsk setter. Turutstyr må vedlikeholdes. I tillegg brukes kartplott fra sesongen som var til å planlegge den neste.

- Både for å notere hva jeg vil oppleve, men også for å finne ruta til steder jeg har på ønskelista.  Sørpå har jeg erfart at private eiendomsgrenser i søkk og kav gjør det vanskelig å finne et sted å campe. I Finnmark trenger jeg ikke tenke på det. Jeg er så fornøyd for de naturgodene og den naturtilgangen vi har.

Det innebærer all slags vær og opplevelser.

- Jeg har opplevd å bli værfast i et telt på fjellet sammen med fire barn og en hundevalp, men også at reven knabber rypa jeg nettopp skjøt eller tok en annen like før den gikk inn for landing. Følelsen når alt mellom hund og jeger fungerer, den er stor. Eller når du skyter fem ryper på to skudd. Å være i naturen gir opplevelser jeg ikke vil være foruten.

Av Robert Greiner, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i FeFo