- Gjeddefiske binder oss sammen

Vennskap, en Instagram-konto og jakten på storgjedda forener fire jenter fra Karasjok.

- Drar du ut på gjeddefiske, blir det nesten alltid fangst, forteller Biret Risten Eira fra Karasjok.

Sammen med sambygdingene Ánne-Hedvig Nordsletta, Lill Tove Lindi og Malin Haugli vet de hva de snakker om. I løpet av årene har det blitt mange turer.

En av dem ble særdeles minnerik, men ikke på grunn av fangsten.

Havari
- Vi var ute med båt, det var juni, vindstille, innsektfritt og strålende midnattssol. Men vi fikk ikke ett eneste napp, selv om vi fisket i timevis og hadde ferskt «haill». Underveis tippet båten vår. Dette var midt på natta, og det var ingen som kunne hjelpe oss. Vi måtte svømme for å få tak i fiskestenger og fiskesekk, ikke minst høyttaleren som vi hadde brukt til å spille joik på full guffe, forteller de.

Etterpå var alle enige om at det hadde vært en fin tur, men også at de skulle holde kjeft om den.

Forbudet varte helt til de valgte å fortelle om den på Instagram-kontoen de hadde åpnet ilag - jentersomfiskergjedde

- Dette gjorde at vi fikk flere følgere og ble kjent blant folk i bygda. Turen gjorde et sterkt inntrykk, men ga også gode minner vi sent vil glemme.

Jakter på monstergjedda
Gjedda er en rovfisk som er mest utbredt i Indre Finnmark, men også i Pasvik. Du finner den i vann eller sakteflytende elver, helst der det er rikelig med vannplanter. Disse fungerer som skjul for å angripe intetanende bytter som svømmer forbi.

Ei gjedde kan gjerne bli opp mot 20 kilo. For karasjokjentene har den største målt en meter.

- Fisketips får vi enten fra bygdefolk eller sportsfiskere som vi har blitt kjent med via Instagram. Mye av forberedelsene våre går til å google etter gode tips for å få monstergjedda på kroken, noe som har ført til at vi har gjort noen bomkjøp av utstyr. Erfaringen vår er at det enkle ofte er det beste, og vi er flinke til å bruke gammelt utstyr, forteller de.

I dag er gjeddejentene spredt for studier og jobb mellom Karasjok, Tromsø og Oslo.

Storslåtte naturopplevelser på Finnmarkseiendommen i jakta etter gjedda.  - Klikk for stort bildeFlotte opplevelser i finnmarksnatta venter på gjeddefiske. Privat
Et lokalpreget kosthold

Praten om neste fisketur i Karasjok-traktene er aldri langt unna.

- Fiske er vår favorittaktivitet og den binder oss sammen, men vi høster også av andre naturresurser – deriblant andre fiskearter. Vi plukker også bær. Mye av kostholdet vårt preges av at vi er fra Finnmark, og vi trenger ikke å spise oppdrettsfisk. De godene vi har kan ikke sammenlignes med andre steder i Norge, det er vår erfaring. Og vi prøver å lære våre barn, som er mellom tre og ti år, det samme.

- Livet uten bruk av finnmarksnaturen er utenkelig for oss, og vi kan ikke forestille oss et liv uten Finnmark og de utallige naturressursene vi har.

Ønsker flere gjeddefiskere
Jentene som fisker gjedde oppfordrer flere til å gjøre det samme.

- Gjedde er en undervurdert fisk. Vår erfaring er at den blir sett på som ufisk. Det er helt feil. Gjedde er en fantastisk fin og allsidig fisk. Vi lager gjeddekaker og tørker den. Å ha gjedde på kroken gir en helt egen mestringsfølelse. Den er tung og beveger seg ikke så mye som for eksempel ørreten, forklarer de.

Og blir det ikke fisk, så blir det uansett en tur.

- Det gir mosjon, det er avstressende, og ingenting er som å kople av foran et bål. Gjeddefiske anbefales på det varmeste, avslutter Jenter som fisker gjedde.

Gjeddefangst på hemmelig vann. - Klikk for stort bildeGjeddefangst på hemmelig vann. Privat